Jót Tenni Jó Alapítvány

Három éve választották szét magyar orvosok a bangladesi sziámi ikreket

Szabadegyetem indul az évforduló alkalmából

"Krisztus, a tudomány, megváltója’ címmel."

Augusztusban lesz, szinte napra pontosan három éve, hogy a Dr. Csókay andrás idegsebész vezetésével magyar missziós orvosok szétválasztották a bangladesi sziámi ikrek összenőtt koponyáját, agyát és annak tápláló ereit. Az akkor médiaszenzációnak számító orvosi bravúr apropóján indít szabadegyetemet az idegsebész és Dr. Petrányi-Szöőr anna, pszichológus, jogász, kultúra szervező, akik várják a különböző helyszíneken a hit és tudományok párbeszédére az érdeklődő embereket. A tudomány fogalmát tágabb értelemben tekintik a szervezők, melyben belefoglaltatik a művészetek,sport,vagy a politika tudományának világa.
A közös lényeg,hogy krisztus nemcsak a bűnösöket, prostituáltakat váltotta meg,hanem a tudósokat ill. A felsorolt ágazatok jeles képviselőit is. A szabadegyetemet civil keretek között a jót tenni jó alapítvány szervezi (jottennijo.hu) idén augusztustól az ország több pontján folytatódik a párbeszéd neves előadók részvételével.

A szabadegyetem ötletét az adta, hogy három esztendeje történt a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása, amely amellett, hogy komoly orvosi kihívás volt, az előkészületekben és végrehajtásban különböző tudományágak így állatorvos, informatikus, mérnök, képző-és filmművész, boncmester, edző, politikus is részt vett. A szabadegyetemen a címben megadott témán keresztül arról is szó lesz, hogyan volt jelen és vezette a názáreti Jézus az ikrek koponyáinak és ereinek, valamint az agyak idegsebészeti szétválasztását így hogyan vezeti az élet nehéz helyzeteiben döntéseinket jelenlétével. Az előadás-sorozat aktualitását nemcsak az adja, hogy az orvosi csoda szinte napra pontosan három éve történt, hanem az is, hogy az elmúlt időszakban több félreérthető gúnyos bírálat látott napvilágot Jézus jelenlétéről a dakhai műtőben.

„Az országjáró szabadegyetem célja a keresztény hit és a tudományok, művészetek sport, politika mint tudomány nyílt párbeszéde, a legkülönbözőbb szaktudományok képviselőinek részvételével, akik maguk is megtapasztalták Jézus jelenlétét hivatásuk, életük döntési helyzeteiben. Mindezt bizonyított eredményekkel alátámasztva, példákkal igazolva, egyben erőt is adva életünk nehézségeinek leküzdéséhez a saját kis tudományunkban Jézus segítő jelenlétével. Beszéljünk nyíltan e tapasztalatokról, tudnunk kell hinni, azt a hittel igazolt dialógus kultúrát, amelynek művelése és igazsága Jézus tanításaiból következik”.Ez vezethet országunk további lelki ébredéséhez, ami nemzetünk fennmaradásának záloga a názáreti Jézus vezetésével. – vallja Dr. Csókay András idegsebész. Igazolásul szolgál, hogy jelentős nemzetközi tisztán idegtudományi fórumok fogadták közleményként ill. előadásként a Jézus jelenlétéről való bizonyságtételt a missziós és itthoni idegsebészeti műtétek alatt. Ezeket is ismertetjük.

A szakember küldetésének érzi imában fogant ötletének a nagy tiszteletű néhai Prof. Dr. Kopp Mária, a volt SOTE Magatartástudományi Tanszék vezetőjének segítségével megkezdett Istenhit és Orvostudomány kurzusának civileknek való folytatását, laikus érdeklődők számára való elérhetőségét a szabadegyetemen.
A szabadegyetemi előadások moderátora: Dr. Petrányi-Szöőr Anna, pszichológus, jogász, kultúra szervező, a határterületi megközelítés jelentőségére hívja fel a figyelmet.
Mint mondta, tapasztalata szerint a hazai tudóstársadalom bár már érett az interdiszciplinaritásra, de bizonyos hivatások elitjei még mindig zsigerből tiltakoznak a társszakmák bevonása ellen. Ezért is tartja említésre méltónak, hogy a szabadegyetem iránt máris holisztikusan gondolkodó orvosok és betegjogi dilemmákkal foglalkozó jogászok is érdeklődnek az egyházi méltóságok .
A szabadegyetem további neves előadói (Prof Kellermayer Miklós sejtkutató Pécsről, Prof Jobbágyi Gábor jogtudós Pázmány Egyetem, Prof Kőrösi Mária Műszaki Egyetem) minél szélesebb körben szeretnék hirdetni a gondolataikat, folyatni az idén augusztusban, a civilszférában, megkezdett párbeszédet. Hívásra csokaya@gmail.com , petranyiszoor@gmail.com szívesen tartanak előadást a Történelmi Magyarország területén, de a diaszpóra magyarság köreiben is.

Köszönjük a támogatást A Polgári Magyarországért Alapítványnak!

Oszd meg vagy küldd el ismerőseidnek, barátaidnak.
Facebook
Twitter
Telegram
Email
Nyomtatás